Oorcorrectie

Doel :
Het doel is om de oren opnieuw in een normale positie tegen het hoofd te plaatsen, alsook de natuurlijke plooien te herstellen.

Indicaties :
Elk type van afstaand oor, met of zonder hypertrofie van de kom, afwezigheid van de natuurlijke plooien, kan gecorrigeerd worden.De ingreep kan gebeuren eens het oor volledig volgroeid is, rond 5-6 jaar.

Ingreep :
De ingreep kan, naargelang de keuze van de patiënt onder locale of algemene verdoving uitgevoerd worden.Via een incisie achter het oor, wordt het kraakbeen indien nodig voor een stuk verwijderd en soepel gemaakt.Met enkele draadjes wordt de natuurlijke plooi van het oor opnieuw gemaakt.De wonde wordt met een niet verteerbare draadje dichtgenaaid. Een steunend koptelefoonverband wordt aangelegd. De ingreep duurt ongeveer anderhalf uur.

Na de ingreep :
De patiënt kan dezelfde dag naar huis. Het steunverband wordt een week ter plaatse gelaten.Nadien is een steunende brede tennisband aan te raden, voornamelijk ‘s nachts en dit gedurende een tweetal weken.
Er is weinig postoperatieve pijn, maar ze blijft gedurende een tweetal weken aanwezig.
In het begin zijn de oren soms nog fel gezwollen ; het definitief resultaat wordt progressief bereikt na drie tot zes maand.
Zoals bij elke chirugische ingreep, zijn ook bij een otoplastie enkele complicaties mogelijk :
Zeldzaam vormt zich een bloedklonter in het oor. Deze kan spontaan verdwijnen of wordt met een naald verwijderd op de consultatie.
Nog zeldzamer is een infectie van het kraakbeen. Meestal volstaat een kuur met antibiotica, sporadisch moet het abces chirurgisch geopend worden.

Tips :
Slaap ‘s nachts met een steunende band om slechte positioneren tijdens het slapen te vermijden.
Verkies de vakanties voor de kinderen.
Vermijd wintersporten tot twee maand na de ingreep, aangezien het oor door de koude nog gevoelig kan zijn.